Svake godine generiše se 11,2 tone čvrstog otpada, a raspadanje organskih djelova takvog otpada doprinosi 5% globalnih emisija staklene bašte svake godine

Dok svijet obilježava Dan planete Zemlje, smeće je i dalje veliki problem

Globus

Izvor: AP


Grupa divljih slonova prebira po smeću u potrazi za hranom na deponiji u Šri Lanki. To predstavlja opasnu situaciju – 20-ak slonova je umrlo od konzumiranja plastičnog smeća sa deponije u okrugu Ampara u poslednjih osam godina.

Labud stoji na obali rijeke Dunav u Beogradu, Srbija, potpuno prekriven plastičnim flašama i drugim čvrstim otpadom.

A u Port-o-Prensu, na Haitiju, žena prodaje zelenilo ispred polja otpada koji se raspada, od kojeg dio gori u gomilama.

„Mi zakopavamo planetu u otpad i ovo nije održivo“, kaže dekan Univerziteta u Mičigenu Džonatan Overpek. „Zagađenje plastikom je posebno užasno. Postaje sveprisutno od ekvatora do polova i najudaljenijih krajeva okeana. I mnogo toga je jednostavno nepotrebno.”

Dok ljudi širom svijeta danas obilježavaju Dan planete Zemlje, godišnjicu koja datira iz 1970. godine, živopisne slike smeća podsjećaju na to koliko otpada planeta još uvijek nosi.

Dok su napori na očuvanju, zaštiti životne sredine i reciklaži napredovali, nastavljamo da stvaramo mnogo smeća, utičući na životinje, ljude i doprinoseći globalnom zagrijavanju.

Svake godine generiše se 11,2 tone čvrstog otpada, a raspadanje organskih djelova takvog otpada doprinosi 5% globalnih emisija staklene bašte svake godine, prema podacima Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu.

Smeće se nalazi onoliko duboko koliko je rasprostranjeno: biolozi su ranije ove godine kazali za Asošiejted pres da se plastično zagađenje nalazi u „najdubljim okeanskim rovovima“ i da bi količina pronađena u Zemljinim okeanima mogla da raste decenijama. Pandemija koronavirusa pogoršala je probleme sa plastičnim otpadom u svijetu, pokazuju istraživanja.

„Smeće je možda na dosadnom, smrdljivom kraju spektra ekoloških izazova. Ali na kraju, ništa drugo se ne rješava kada se suočimo sa ogromnom gomilom smeća“, kaže Kris Fild, direktor Instituta za životnu sredinu “Stenford Vuds”.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *