‘Zaprepašćeni’ saopštenjem Strukovne komore arhitekata

UCG: Bojkot konkursa unaprijed besmislen

Dopis

Iz Univerziteta Crne Gore (UCG) reagovali su na nedavno saopštenje Strukovne komore arhitekata IKCG izdato povodom planirane izgradnje stambenih jedinica u okviru univerzitetskog kampusa u Podgorici

Kako navode, nakon zakonski vrlo zahtjevne i opsežne procedure, UCG je raspisao međunarodni, opšti, idejni, jednostepeni i anonimni konkurs za idejno rješenje stambenih jedinica u okviru DUP-a ”Univerzitetski centar”, Izmjene i dopune, u Podgorici.

Iz UCG ističu da su motivisani namjerom da dobiju što je moguće kvalitetnije rješenje, a da to bude što vidljivije i otvorenije, pokrenuli međunarodni konkurs na koji nije bio obavezan.

„Posebno, zadatim kriterijumima u raspisu samog konkursa, željeli smo da izvršimo sanaciju postojećeg stanja. Tako se, na primjer, umjesto postojeće ‘asfaltne pustinje’ koja služi kao parking, predlažu podzemne garaže sa prekrivnom zelenom površinom. To će u svakom slučaju humanizovati, harmonizovati i uljepšati prilično neuredan prostor kakav imamo sada. Zauzetost tri planirana objekta između dvije postojeće zgrade predviđena je u površini od 2.140 m2. Postojeća asfaltna površina kao privremeni parking zauzima oko 9.000 m2, koja bi izgradnjom predstavljala zelenu površinu podzemne garaže. Time, planirana zauzetost s aspekta ozelenjenih površina i površina pod asfaltom i betonom bi bila mnogo manja od postojeće.”

U reagovanju se dalje kaže, da ih zbog svega navedenog, zaprepašćuje saopštenje Strukovne arhitektonske komore koja baš sad, vidi određene probleme ‘viška izgrađenosti’, na prostoru na kom se intenzivno gradi po standardima koji su sa stanovišta struke neuporedivo niži u odnosu na ono što UCG predlaže u predmetnom konkursu.

„Čudno je da to Strukovna komora nije vidjela svih prethodnih godina, ali i da ne vidi šta se planira izgraditi u neposrednoj blizini prostora na kom UCG želi da gradi? I da u prethodnom periodu nismo čuli ni riječ, bilo kakvu reakciju tim povodom? Duboko vjerujemo da je u svim prethodnim slučajevima bilo mnogo više razloga da se reaguje. Ili možda baš u činjenici – onog što je planirano da se gradi u neposrednoj blizini ‘univerzitetskog centra’ treba tražiti motiv za neprimjereno I, u mnogim aspektima, štetno reagovanje Strukovne komore. Da se ne bi posebno iscrpljivali u traženju mogućih razloga za reakciju Strukovne komore, ostavićemo vremenu i stručnoj javnosti da procijeni razloge saopštenja koje potpisuje gospodin Novica Mitrović. Zapravo vjerujemo da će njegova buduća postupanja to vrlo jasno otkriti.”

Iz UCG su upitali i kako je moguće da Strukovna komora nije vidjela ‘probleme’ DUP-a “Univerzitetski centar”, Izmjene i dopune, u Podgorici onda kad je usvojen, dakle još 2009. godine, nego se sad naprasno probudio refleks ‘strukovne’ zabrinutosti?

Pri tome se, po mišljenju UCG, služe poređenjem neuporedivog, i porede ovu gradnju sa soliterom neposredno uz Hotel “Podgorica”, i kontekst u kojemu je planiran.

„I to sve u prilično providnom i anemičnom pokušaju da manipulativno utiču na pobuđivanje ekološki osviješćenje javnosti.”

Iz UCG dalje naglašavaju da je nova uprava pokrenula i uspješno privodi kraju izgradnju skoro 30.000 metara kvadrata parkovskog prostora, pretvarajući krajnje zapuštene površi u prostor koji će sadržajem i značajem biti od izuzetne koristi ne samo univerzitetskoj zajednici, već i svim građanima Podgorice. Ističu da je dio tog prostora predmetnim planskim dokumentom takođe predviđen za gradnju više objekata, a koje je UCG ozelenio i prenamijenio u zelenu površinu, do privođenja urbanističkih parcela namjeni.

Takođe u reagovanju iskazuju zadovoljstvo činjenicom „da za ovaj konkurs iskazuje interesovanje velikih broj fizičkih i pravnih lica iz zemlje i inostranstva, pa je poziv na bojkot unaprijed besmislen, te da može nanijeti samo štetu kolegama (ako  ih uopšte ima) koji bi se eventualno odazvali ovom začuđujućem pozivu gospodina Mitrovića”.

„Univerzitet Crne Gore je društveno odgovorna institucija koja vodi računa o tome da svaki dio univerzitetskog kampusa bude takav da unaprijedi kvalitet života građana, pa smo sigurni da će i rješenja koja se odaberu po završteku predmetnog konkursa biti upravo u tom duhu”, zaključuje se u reagovanju.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *