Izvor: Wikipedia

Kako Crna Gora opstaje zadivljujuće ista i glupa

In medias res
Piše: Dopisnik iz CEDEM-a

Ponovo se čuju glasi kako je crnogorska politička scena u najdubljoj krizi od uvođenja višestranačja. I tu rečenicu izgovaraju ljudi koji su na predmetnoj sceni od uvođenja višestranačja, namjerno generišući privid događanja. Dakle, nikad ne treba smetnuti sa uma: na crnogorskoj političkoj sceni se od uvođenja višestranačja ne događa apsolutno ništa. U stvari, ispravak netačnog navoda, bila su dva vrlo važna događaja.

  1. 2005. – tragično zamrzavanje rada LSCG koje je omogućilo svim ostalim strankama (većinom kreiranim u laboratorijama tajne policije) da glume dinamiku političkog života.
  2. 2006. – još tragičniji referendum koji je betonirao društveno-politički status quo za petnaest budućih generacija.

Sve ostalo o čemu se na dnevnoj bazi razgovara su simulacije, probni baloni, forsirane igre, namještena prepucavanja… Da bi to praktično pokazali, probajmo da odmrsimo klupko kooperacije i kompeticije u svjetlu najskorijih događanja.

Naime, manjinsku Vladu potpisuju: URA, SDP, SNP, DPS, LP, BS, DUA, HGI… SNP je nekad bio DPS, URA je nekad bila Pozitivna, a veliki dio Pozitivne je nekad bio SDP. LP je nekad bio margina LSCG koji je dao manjinsku podršku DPS-u nakon neuspjelih pregovora sa SNP, da bi kasnije uskratio manjinsku podršku i posredno uzrokovao brak DPS-SDP. DPS je nekada proganjao predstavnike naroda koje danas zastupaju BS, DUA i HGI da bi se oni na progonu zahvalili ušavši u dugotrajnu koaliciju sa DPS-om i SDP-om koji ih nije proganjao, ali nije proganjao ni DPS zbog progona drugih. Iz SNP-a su nastali DCG i DNP. DNP ulazi u DF, u kojemu je i PZP sa velikim brojem bivših članova SDP. DF koalira sa SNP, tj. SNP koalira sa bivšim samim sobom. DCG koalira sa URA, svađaju se, URA koalira sa SNP i DEMOS (ex. DF). Iz DEMOS-a nastaje UCG, oboje koaliraju sa DF. DF koalira sa URA, DCG i SNP, dakle koaliraju 4xSNP, ex.PCG/SDP i NSD, ex. NS iz koalicije sa LSCG. DPS, SDP i LP su bili zajedno na referendumu, kasnije SDP opozicija DPS i LP, DPS, SDP i LP zajedno opozicija Vladi koju formiraju DF, URA i 2xSNP(DCG). 1x SNP i URA se sada vraćaju na vlast zajedno sa SDP uz podršku DPS i LP, a 1xSNP/(DCG) i DF koji su nekad bili u koaliciji sa URA i 1xSNP, sada su opozicija istim tim partijama.

A samo je jedna konstanta: o današnji dne, 2022 A.D. ni hrana za skupštinske ribice ne može da se kupi bez DPS-a, isto kao što nije mogla ni 1991. ni 2021. I samo se jedno može poručiti svim vajnim analitičarima koji će naći razloge za tako nešto, koji će racionalizovati, diskutovati o tektonskim poremećajima, ali i za sve one optimiste koji će opet iznova u junu, oktobru i idućem aprilu i julu kao pozitivnu promjenu podržati abortirane fetuse iz korpusa gore pominjanih olinjalih, smrdljivih političkih partija: za sve vaše probleme obratite se DPS-u jer bez njih ih riješiti nećete moći!!!   

Zapravo, da citiramo istinsku opoziciju svakom režimu u jednoj od susjednih nam zemalja: ako vam je dobro, onda ništa. A dobro vam je, jer da nije, ne bi bila izlaznost skoro 80 posto na namještenim izborima 2020. nakon ravno 30 godina održavanja jednako tako namještenih izbora…

PS. Što reče Slavko Perović onomad: mi smo danas istočnije od Istočnog Timora. E viva!!!

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *