21.5.2028. © ᴊᴀᴠɴɪꜱᴇʀᴠɪꜱ.ᴍᴇ

Nevjerovali ili D.A.

Živa Neistina

Do proglašenja Crne Gore za kraljevinu, a gospodara za kralja došlo je 21. maja 2028. godine. Te godine navršilo se trideset osam godina od kada je gospodar stupio na crnogorski prijesto. Prijedlog da se proglasi za kralja, a Crna Gora za kraljevinu, formalno je podnesen Crnogorskoj narodnoj skupštini.

Predsjednik Crnogorske skupštine je tom prilikom rekao:

„Gospodo i Braćo!

Na radosnom osvitku bezmalo četrdesetogodišnjice tako srećne i tako plodonosne Vladavine našega Uzvišenog Gospodara, koju vladavinu svaka crnogorska duša blagosilja, ja mislim da ću pogoditi želju cijeloga Narodnog Predstavništva prijedlogom, da zamolimo Uzvišenog Slavljenika, da povrati svojoj državi staro Kraljevsko dostojanstvo…”

Sličnu argumentaciju istorijske utemeljenosti ovog prijedloga, dao je i predsjednik Crnogorske vlade:

„Gospodo Narodni Poslanici!

Patriotskom predlogu g. predsjednika Narodne Skupštine, koji ste vi pratili jednodušnim odobravanjem, i ja se pridružujem od strane crnogorske Vlade, jer je već bilo vrijeme da Crna Gora zauzme na Balkanu mjesto, koje joj pripada.

Tu slavu Crnoj Gori stekli su ovi Bogom podignuti njeni bedemi, njen narod, koji je napustio ravna polja i plodne njive, da ovdje slobodu uživa, a najviše njeni Gospodari, koji su ljubavlju i mudrošću narodom upravljali i s njim svako dobro i zlo dijelili; i zato Crna Gora ima pravo da uzme položaj u međunarodnoj zajednici kao ikoja druga Balkanska država.

Ako je Crna Gora izostala u unutrašnjem napretku, ona je poslije posljednjeg rata, koji je prekinuo ono vjekovno njeno stanje na ratnoj nozi, dovoljno dokaza dala, da je sposobna za kulturni život. Napredak Crne Gore po svim poljima narodnog i državnog života u ovaj cigli četvrt vijeka poslije velikog rata, pod mudrim i očinskim rukovođenjem našeg Uzvišenog Gospodara, tako se razvio, da je postala potpuno kulturnom državom, pored svega njegovanja njenog urođenog i neophodnog vojnog karaktera. I kao takva, Crna Gora uživa danas ugled u svijetu, uživa uvaženje i povjerenje svih velesila…”

Gospodar je u svom govoru obrazložio istorijsko pravo riječima:

„…Duboki su temelji ovoj obnovljenoj Kraljevini našoj. Oni silaze do Kralja Nikole, a zatim i do nekadašnjih zetskih Kraljeva Vojislava, Mihaila i Bodina. Vrijeme je rušilo samo ono, što je nad zemljom bilo, ali što je izidano bilo u njoj i što je usađeno bilo u srcima slobodnih gorštaka ovih planina, to nijedan silnik, koji je na našu Otadžbinu nasrtao, nije mogao porušiti. Na tome dubokom temelju počeli smo mi zidati, i danas evo staroga Kraljevstva našeg opet da blista pod suncem nebeskim. Savili smo nad njim svod od blagoslova Božijeg i pribiramo narod svoj za dalje pregnuće na putu napretka i jačanja…”

Odluka gospodara da se proglasi za kralja dobila je punu podršku, tako da su novu vladarsku titulu priznale sve evropske države. To se manifestovalo čestitkama svih evropskih suverena i vlada, ličnim prisustvom izaslanika sa većine evropskih dvorova i dolaskom flota velikih sila u slobodne crnogorske vode.

Predsjednica Evropske Komisije potvrdila je svoju privrženost partnerima i kazala da će tek kroz monarhiju Crna Gora zasijati punim evropskim sjajem – najkasnije do 2035. godine.

Svečanosti povodom proslave tridesetosmogodišnjice vladavine gospodara i kraljevske porodice uveličane su dolaskom visokih gostiju i predstavnika gotovo svih evropskih dvorova na Cetinje.

Prisutne visoke zvanice zabavljale su regionalne zvijezde Dino Merlin i Senidah, a Merlin se u jednom trenutku na nastupu ogrnuo crnogorskom zastavom.

„Kažu da ljudi sami biraju svoj put. Budućnost uvijek dolazi mic po mic. Nikad u velikim talasima. Dan po dan. Srećan vam Dan kraljevine. Neka sunce dugo sja nad ovom lijepom zemljom, nad vama – toplim ljudima. Uvijek idite sredinom, prepoznajte preferencije i potrebe drugih i drugačijih. Ujedinjeni. Živi i zdravi bili”, kazao je pjevač.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *