Proslava je planirana da se održi od 28. do 30. jula

Vijek Primorca i Bokelja – Beštije zovu na druženje u subotu 4. juna

Civilizacija

Krajem jula obilježiće se vijek postojanja Bokelja i Primorca.

U subotu 4. juna biće organizovana akcija prikupljanja novčanih sredstava za ovaj veliki jubilej, u organizaciji popularnih navijača “Beštija”.

„Kotor slavi sto godina od osnivanja dva kluba, krenuli smo u jednu akciju i pozivamo sve ljude dobre volje, da se u subotu 4. juna od 9 sati, na glavnim gradskim vratima družimo i da nam pomognu u organizaciji. Za prvo druženje biće obezbijeđeni rekviziti Beštija, a kasnije i dva kluba. Već postoji interesovanje ugostitelja i građana za ovu akciju i još jednom pozivamo sve da nam izađu u susret”, kazali su iz Beštija za Radio Kotor.

„Beštije te zovu, nemaš izgovor”, poručuju vjerni navijači.

Proslava je planirana da se održi od 28. do 30. jula.

Beštije obavještavaju sve zainteresovane, koji žele finansijski da pomognu organizaciju proslave, da uplate mogu izvršiti putem žiro računa: 520032000012543679 (Hipotekarna Banka)


Vaterpolo klub Primorac osnovan je 30. jula 1922. godine, kada se u Kotoru formira Športsko društvo “Primorac” s više odsjeka. To ime do danas je zadržao samo vaterpolo klub, iako je u drugoj polovini 20. vijeka nastupao pod imenom Kotor.

Počeci plivanja i vaterpola u Kotoru vezuju se za mjesto današnjeg gradskog parka, dok se treninzi kasnije održavaju na prostoru otvorenog plivališta. Prije izgradnje otvorenog bazena plivalo se i igralo između catara, a zahvaljujući sredstvima Vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije izgrađuje se plivalište, koje se koristi od 1954. godine. Upravo je to bio bitan preduslov za brži napredak plivanja i vaterpola i sve značajnije rezultate kluba na brojnim takmičenjima.

Generacije vaterpolista stvorene su na otvorenom plivalištu, na kojem se igralo sve do 6. novembra 1984. godine, kada je na Zatvorenom bazenu “Nikša Bućin” odigran prvi službeni susret u kojem je Primorac savladao hercegnovski Jadran rezultatom 13:3.

Klub je, dolaskom poznatog plivača Borisa Škanate za trenera plivača, iznjedrio višestruke prvake Jugoslavije i učesnike Olimpijade u Rimu 1960. godine, Đorđa Perišića i Slobodana Kićovića. Među vrhunskim plivačima i plivačicama treba navesti i Marka Miloševića, Vladimira Vukčevića, Branka Markovića, Danicu Vujačić, Seku Semerad, Linu Šubert… Dolazak Trifuna Mira Ćirkovića iz Jadrana HN presudno je utjecao na razvitak kluba koji je, nakon dugogodišnjih nastupa na republičkoj razini, postao članom elitnog društva. Već prve godine igranja i vođenja kluba Ćirković je s Primorcem osvojio prvenstvo Crne Gore i upravo te 1959. godine na kvalifikacionom turniru u Kotoru stekao status drugoligaša. Na turniru u Beogradu, 1961. godine, Primorac je postao prvoligaš.

Prvi je put zaigrao u Prvoj ligi 1962. godine, ali naredne godine je, zauzevši posljednje mjesto, ponovo u drugoligaškom rangu. Međutim, već 1964. vratio se u elitu, gdje je ostao sve do danas.

U SFRJ najveći uspjeh klub je, osvojivši prvenstvo i kup, ostvario 1986. godine. Prvi veći međunarodni podvig postignut je na finalnom turniru Kupa kupova u Milanu 1977. godine, kada je osvojeno drugo mjesto iza Ferencvaroša iz Mađarske, dok je 1986. ostvaren plasman u polufinale Kupa evropskih prvaka gdje je Primorac zaustavio njemački prvak Špandau, koji je tih godina drmao evropskim vaterpolom.

Na finalnom turniru u Kotoru, 2002. godine, osvojio je kup SRJ, dok je, osvajanjem nacionalnog prvenstva 2007. godine, postao prvi državni prvak u nezavisnoj Crnoj Gori. Isti trijumf ponovljen je i 2008. godine, a sljedeće je državnim priznanjima pripisan i kup.

Osvajanje titule evropskog prvaka označilo je 2009. godinu zlatnom, a istorijskom trijumfu nad apsolutnim favoritom italijanskim Pro Rekom u Rijeci, iste je godine pridružen i uspjeh u Superkupu nad mađarskim Segedom u Kotoru.

Klub se naredne godine ponovo našao u finalu Evrolige, ali ovog se puta, izgubivši od Pro Reka, morao zadovoljiti naslovom viceprvaka.

Za seniorske reprezentacije igrali su Zoran Gopčević, Đorđe Popović, Andrija Popović, Mirko Vičević, Želimir Uljarević, Milorad Krivokapić, Veljko Uskoković, Ranko Perović, Nebojša Milić, Duško Ćirković, Nenad Vukanić, Željko Vičević, Miroslav Rađenović, Veselin MarkovićZdravko Radić, Nikola Janović, Vjekoslav Pasković, Draško Brguljan, Antonio Petrović, Mlađan Janović, Damjan Danilović, Darko Brguljan, Dragan Drašković, Uroš Čučković, Filip Klikovac.

Kvalitet kluba potvđuje i rad trenera koji su ostavili duboki trag svugdje gdje su radili ili još rade. Trifun Ćirković stigao je do selektora Jugoslavije, državne selekcije vodio je Petar Porobić, bivši trener reprezentacije Crne Gore je Ranko Perović, Emil Nikolić, Pavle Vičević, Slobodan Vičević, Zoran Gopčević, Mirko Vičević, Slobodan Mačić, Andrija Popović, Želimir Uljarević, Veselin Marković, Dragan Samardžić, Mladen Klikovac, Zoran Maslovar, Petar Kovačević, Vasko Vučković, Jovo Popović, Predrag Kikinđanin

(Izvor: hr.wikipedia.org)


Prvu fudbalsku loptu u Kotor je donio 1909. gimnazijski profesor Leopold Netović i popularisao je novu igru među đacima.

Prvi fudbalski klub FK/NK “Primorac” osnovan je 1913, a 1922. pristupio je novoformiranom Športskom društvu “Primorac”.

Sa sve većom popularizacijom fudbala 1926. je osnovan FK Bokelj, koji je kao radnički klub imao dosta problema u funkcionisanju pa je 1931. došlo do fuzije Bokelja i Primorca, a novi klub je dobio ime “Jugosloven”.

U periodu pod imenom Jugosloven za klub su igrala dva buduća reprezentativca, Bruno Knežević i Zvonimir Požega, koji su karijere nastavili u većim centrima.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata klub je dobio današnje ime Bokelj, a prvu utakmicu je odigrao sa Arsenalom iz Tivta i slavio sa 7:2. Najveći uspjeh u periodu bivše Jugoslavije je igranje u Jedinstvenoj Drugoj ligi 1951. godine, kada je zauzeo posljednje šesnaesto mjesto, i u sezoni 1954/55, kada je ipak ponovo bio posljednjeplasirani (deseto mjesto).

Poslije raspada SFR Jugoslavije, Bokelj je počeo da se takmiči u Republičkoj ligi Crne Gore koja je bila treći rang takmičenja.

U drugoj polovini devedesetih godina prošlog vijeka, Bokelj je prelazio iz treće u drugu ligu i obratno. U fudbalskoj sezoni 2006/07, prvoj u nezavisnoj Crnoj Gori, Bokelj se takmičio u Drugoj ligi Crne Gore. Takmičenje je završio na drugom mjestu i u doigravanju (plej ofu) sa jedanaestoplasiranim u Prvoj ligi 2006/07, Jedinstvom iz Bijelog Polja pobijedio u ukupnom skoru iz dvije utakmice i plasirao se u društvo najboljih. Iz Prve lige ispada već nakon jedne sezone, nakon što je u sezoni 2007/08. završio na 10. mjestu. Tri sezone je igrao u Drugoj ligi, prije nego što je u sezoni 2010/11. osvojio prvo mjesto i plasirao se po drugi put u Prvu ligu Crne Gore. U sezoni 2011/12. zauzeo je posljednje dvanaesto mjesto u Prvoj ligi i ispao u niži rang.

U sezoni 2015/16, Bokelj je ostvario najveći uspjeh u svojoj istoriji završivši na 4. mjestu u Prvoj ligi i samim tim je stekao pravo da učestvuje u kvalifikacijama za Ligu Evrope po prvi put u svojoj višedecenijskoj istoriji. U istoj sezoni Bokelj je dogurao do polufinala Kupa Crne Gore u kojem je poražen od ekipe Rudara iz Pljevalja.

(Izvor: sr.wikipedia.org)


U nastavku pogledajte kako su “Beštije” i Primorac TV obilježili 90 godina Primorca (Izvor: Kotor TV)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *