Ostrvo Vajt je postalo jedno od najbogatijih evropskih nalazišta ostataka dinosaurusa Izvor: Reuters/Anthony Hutchings

Kosti najvećeg dinosaurusa mesojeda u Evropi pronađene na engleskom ostrvu Vajt

Globus

Fosilizovane kosti, otkrivene na stjenovitoj obali engleskog ostrva Vajt, ostaci su dinosaurusa mesojeda, koji je možda bio veći od bilo kojeg drugog poznatog dinosaurusa u Evropi i srodnik je najveće poznate vrste dinosaurusa mesojeda.

Paleontolozi su juče objavili da su pronašli djelove kostura dinosaurusa, koji je živio prije oko 125 miliona godina tokom razdoblja krede, uključujući kosti leđa, karlice i repa, neke djelove udova, ali bez lobanje ili zuba.

Na osnovu djelimičnih ostataka, procijenili su da je dinosaurus bio duži od 10 metara, a možda i mnogo više od toga.

„Veličina uzorka je impresivna. To je jedan od najvećih, vjerovatno najveći, od poznatih kopnenih grabljivaca koji je ikada vrebao Evropom”, rekao je Kris Barker, paleontolog na univerzitetu u Sautemptonu i glavni autor studije objavljene u časopisu PeerJ Life & Environment.

Na osnovu niza malih žlijebova na vrhu repnog pršljena, zaključili su da pripada grupi dinosaurusa zvanih spinosauri, među kojima je i Spinosaurus, koji je živio prije oko 95 miliona godina i bio je dugačak oko 15 metara.

Smatra se najduže poznatim grabljivcem među dinosaurusima.

Spinosauri su imali duguljaste lobanje, koje podsjećaju na krokodile, sa puno konusnih zuba, savršenih za hvatanje plijena, kao i jake udove i velike kandže.

Hranili su se vodenim životinjama, kao i drugim dinosaurusima.

Zbog nepotpunih ostataka, naučnici novoopisanim dinosaurusima još nisu dali naučno ime, ali ga zovu “spinosaurid iz bijele stijene”, zbog geološkog sloja u kojem su kosti pronađene.

Vjeruju da nije pripadnik nijedne ranije identifikovane vrste.

Dinosaurusi mesojedi pripadali su teropodima, a na svakom kontinentu je bilo velikih primjeraka.

Dijagram prikazuje fosilne ostatke dinosaurusa mesojeda nazvanog “spinosaurid iz bijele stene”, koji datira od prije oko 125 miliona godina, tokom perioda krede, iskopan na engleskom ostrvu Vajt | Foto: Reuters/Barker et al

Bili su dvonožni, a najveći su imali masivne lobanje i jake zube.

Spinosaurus je bio najveći u Africi. Tiranosaurus reks, koji je dosezao 13 metara, bio je kralj Sjeverne Amerike, dok je giganotosaurus slične veličine vladao u Južnoj Americi, a nešto manji tarbosaurus u Aziji.

Najveći poznati teropod iz Evrope bio je torvosaurus, sa oko deset metara dužine.

Novoopisani dinosaurus mogao bi biti i dug kao T. rex, prema paleobiologu sa univerziteta u Sautemptonu i autoru studije Nilu Gostlingu.

„Ovaj je stvarno veliki. Nadajmo se da će se pojaviti još fosila. Voljeli bismo lobanju ili zube”, rekao je Gostling.

Proučavanje zuba moglo bi da pomogne naučnicima da bolje razumiju položaj ovog dinosaurusa na porodičnom stablu spinosaurusa.

Fosili su uočeni na površini tla u zalivu Kompton, na jugozapadnoj obali ostrva Vajt.

Dinosaurus je nastanjivao okolinu lagune naseljene raznim dinosaurusima koji su se hranili biljkama i letećim gmizavcima zvanim pterosaurusi.

U to vrijeme je nivo mora bio mnogo veći nego danas i veliki djelovi Evrope su bili potopljeni.

Ostrvo Vajt je postalo jedno od najbogatijih evropskih nalazišta ostataka dinosaurusa.

Isti tim naučnika je prošle godine objavio otkriće još dva spinosaurusa iz krede sa ostrva Vajt, a oba su dugačka oko devet metara.

Ti nalazi u kombinaciji sa najnovijim podržavaju njihovu hipotezu da su spinosaurusi kao grupa nastali i diverzifikovali se u zapadnoj Evropi, prije nego što su se proširili drugdje.

„Ovaj novi materijal potvrđuje naš prethodni rad, koji ističe Evropu kao važan region za diverzifikaciju spinosaurusa”, rekao je Barker.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *