Reagovanje redakcije JS na optužbe ogranka URA-e u Budvi

Javni Kanal
Piše: Redakcija portala ᴊᴀᴠɴɪꜱᴇʀᴠɪꜱ.ᴍᴇ

Ogranak GP URA u Budvi optužio je putem Facebook profila redakciju Javnog Servisa i posredno kolumnistu ovog portala Luku Nikolića za govor mržnje što je izuzetno teška kvalifikacija na koju moramo reagovati. Naime, govor mržnje se prema standardu Ujedinjenih Nacija definiše kao: „Bilo koja vrsta komunikacije u govoru, pisanju ili ponašanju koja napada ili koristi pežorativne i diskriminatorne izraze da opiše grupu ili pojedinca na osnovu nečega što oni jesu, na osnovu religije, nacionalnosti, etniciteta, boje kože, porijekla, pola ili bilo koje druge identitetske odrednice”.

Čvrsto stojimo pri stavu da Nikolić u svojoj kolumni NIJE KORISTIO govor mržnje. Gđa. Jelušić u tekstu nije diskriminana na osnovu identitetskih odrednica. Na mjestima koja bi se mogla tumačiti kao uvredljiva, kvalifikativi su vezani za njenu javnu funkciju, a izrazi korišteni isključivo u svrhu pojačavanja iskaza ili metaforičkog izražavanja. S obzirom da govor mržnje za posljedicu može imati narušavanje socijalnog mira, u budućnosti bi trebalo mnogo opreznije i edukovanije koristiti taj termin.  

Javni Servis kao neprofitan i nezavisan medij uvijek je držao do najviših etičkih i novinarskih standarda. U skladu sa tim, mnogi pisci, intelektualci i kolumnisti putem Javnog Servisa dobili su priliku da iskažu ono što često u mainstream medijskim kućama ne bi mogli usljed uveliko prisutne autocenzure ili partikularnih interesa vlasničkih i inih struktura. Kolumna kao hibrid analitičke i prozne forme smatra se najslobodnijim oblikom novinarskog izražavanja i često sadrži teške kvalifikative, satiru, pokatkad i burlesku ili farsu. Jedan od alata izražavanja jeste i metafora, što autori saopštenja ogranka URA-e u Budvi očigledno nisu uzeli u obzir. Kako novinarska etika nije crno bijela, tj. ne postoji ultimativni alat aksiološkog procjenjivanja, to smo često prisiljeni na određenom primjeru konstruisati sopstvene etičke principe.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *