Nastavak inicijative biće predstava "Smrt u Dubrovniku" Izvor: Getty Images

Prazan prostor sprovodi projekat “Kako smo jednom išli na Dubrovnik”

Dopis
Saopštenje: Dramski studio Prazan prostor

Dramski studio Prazan prostor sprovodi projekat Kako smo jednom išli na Dubrovnik koji podrazumijeva tri faze. Prva faza je realizovana kroz ciklus radionica i intervjua sa ratnim veteranima koji su bili učesnici ratnih dešavanja na teritoriji Dubrovnika tokom 1991/1992 godine.

Krećemo u drugu fazu kroz koju će tim stručnjakinja i stručnjaka razgovarati sa gimnazijalcima u 5 crnogorskih opština i otvoriti pitanje informisanosti, znanja, istorijskih činjenica i suočavanja sa prošlošću.

U trećoj fazi projekta sa partnerskom organizaciom HRA koja će publikovati jedan dio materijala dobijen kroz naše aktivnosti organizovaćemo javnu tribinu.

Preispitivanje sopstvene uloge u ratnim dešavanjima je od izuzetne važnosti za budućnost i pomirenje. Poseban značaj je otvoriti ovu temu u Crnoj Gori gdje je 35000 ljudi išlo na ratište, a potom je državni vrh dugo negirao umiješanost u ratna dešavanja na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Dan danas se ne govori o ovoj temi, niti su osuđeni svi počinioci zločina niti imenovane sve žrtve. Ne govori se dovoljno ni o sramotnom oštećenju svjetske kulturne baštine na tlu Dubrovnika. Ratni veterani iz Crne Gore nijesu imali priliku da govore o tom periodu niti da podijele sa mlađim generacijama svoje stavove i iskustva, a ni sami da procesuiraju lično ili kolektivno iskustvo.

Iz ovih razloga odlučili smo se da pokrenemo projekat i u saradnji sa HRA ostavimo pisani trag o svjedočanstvima.

Nastavak ove inicijative biće predstava “Smrt u Dubrovniku” koju će režirati Petar Pejaković u produkciji Dramskog studija Prazan prostor.


Projekat “Kako smo jednom išli na Dubrovnik” dio je projekta “REKOM mreža pomirenja” koji finansijski podržava Evropska unija. Iznijeti stavovi isključiva su odgovornost NVU Prazan prostor i ne odražavaju nužno stavove Evropske unije.
Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *