18, 19, 20 godina su imali Izvor: Twitter/Одесская исти́рия 🇺🇦

Triptih ugasle ljepote

Riječ(i)Građana
Piše: Dragan Šepelj | via Facebook

U današnjem raketiranju Odese poginula su trojica ukrajinskih vojnika. 18, 19, 20 godina su imali. Pogledajte ovu ljepotu, ovu prekrasnu mladost koja je izgubila najveću vrijednost koja se daje čovjeku – sam život. Jedan jedini put se rodiš, i nema više, nema drugog pokušaja.

Ginula su djeca, stari, mladi i ranije u našim i drugim ratovima, gine se i u ovoj kasapnici u Ukrajini u hiljadama života. Ali ove tri fotografije trojice momaka iz Odese mi ne izlaze satima iz glave. Sva trojica su bili vojnici, to mi je pored ovih fotografija jos teže palo na srce jer njihova smrt čak i nije formalno zločin koji zakon kažnjava. Oni su legitimne mete, kako se to kaže. Ova tri balavurdana tek stasala za brijanje i ljubav nečiju. Neko ih je regrutovao i poslao da poginu vjerovatno ih ubjeđujući da će ta njihova ustvari jedina vrijednost, taj dati život, spasiti nezavisnost Ukrajine i nepobjedivost demokratije.

Poslati su na brutalnu rusku armadu u čijem sastavu ginu isto ovako mladi i lijepi momci koji se isto ili slično zovu, istih ili sličnih godina, istog jezika, s istim interesovanjima i iste mladalačke vrele krvi i ludosti. Ne bih volio da im znam i imena, jos bi mi teže bilo gledanje njihovih fotografija.

Ne dozvolite, ako se ikada opet dogodi nesto slično u našim krajevima, da vaša djeca oružjem i svojim životima brane ideale, nekretnine, bogatstvo, pohlepu za slavom i moći nekih drugih. Nikada nećete dobiti zadovoljštinu za gubitak njihovih života.

Uh, kako me ovaj triptih ugasle ljepote i nevinosti pogodio u srce, ne mogu opisati riječima. Ono plače jer jebena ludnica nikada neće stati…

Zato, ne dajte djecu krvnicima, jer je život samo jedan…nama je vrijedan.


Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *