Uspravni ud Crne Gore

Camera obscura

Famozni Gordijev čvor oko rješavanja pitanja izbora članova Ustavnog Suda Crne Gore riješiće – po običaju, kad su ovakve Igre bez granica u pitanju – neka ad hoc međunarodna komisija Eksperata za Balkan, uz obavezan blagoslov religijskih velikodostojnika (bez čega nema ni partijskog, ni poslovnog, ni bilo kakvog  berićeta u ovoj našoj sekularnoj i građanskoj).

Nedavno je predstavnica Bošnjačke stranke zavapila u Parlamentu da nema građanske i civilizovane Crne Gore, ako se, po standardima, ne izabere Obavezan procentualni član iz redova bošnjačkog naroda. U čemu je to ta građanština, ili “širina”, u ovakvom stavu? Ako rade po savjesti, tih pet sudija mogu svi biti i Dalaj Lamini hodočasnici sa crnogorskim pasošima, a ne čistokrvni lokalni pravoslavci ili muslimani, samo da će to pomoći da dođemo do zametka kakve-takve (zamišljene) Normalnosti i ustrojstva (pravne) Države. Sa Nacionalnim i Vjerskim dresovima, pod krinkom Građanskog, sto posto smo na istom: u partijskim raljama ove ili one većine koja želi da “vodi svoje kolo”. No znamo da je upravo tako odavno i nacrtano u ovom izmišljenom “sukobu koncepata”, tako da svaki anti-koncept, koji u suštini oslobađa društvo od ovakvih otrovnih zabluda, pomalo dođe kao slaba  psovka, mali šamar u lice svetinji ukorijenjenog javnog neukusa. Toliko mali, da zapravo i ne zabridi…

U mačo maniru Muškarca i Poglavice – opšteprihvaćena balkanska tradicija, koju nijesu okrnjili ni ovi soft-core trendovi Novog vremena – donedavno je sve moglo biti riješeno Petljom Najjačeg Mužjaka Crne Gore. Tako je i tričavi Ustavni Sud, u ovoj maskulinum alegoriji, zavisio od Uspravnog Uda. Što bi se reklo – drčno i omnipotentno: moja država, moj izbor, moji ljudi, moja pravila. Sve Moje! Kao i sve druge institucije, pravljen iz ćefa Centralnog božanstva, kao carsko ruho po Njegovom kroju, i ta institucija vremenom  je pokazala, kako bi upravo On isti danas rekao – Trulež materijala.

I sad, Crvotočina nagriza već čitav brod, pravljen po ukusu već pomalo umornog Kapetana. Ovaj koncept silnog Pantokratora koji odlučuje o svemu, svojim samouvjerenim stavom lidera čopora, konačno je propao – jedina dobra vijest. Propao, ne na Izborima iz 2020, nego je pao kao što pada nivo testosterona: potrošile ga duge godine apsolutne predatorske Moći. Decenije. Ni svi posilni, svi lakeji i batleri, svi paževi i sva carska premudra pera Njegova, svi Njegovi Trinaestojulkaši, veterani, Njegovi saborci sa Fundine, Mostara i Dubrovnika, ne mogu pregoreti taj bol neumitne Prolaznosti svega, pa i Gospodara. Tako ljudske i obične boli. Nakratko, biće i zabavno sa strane gledati svu tu silnu menažeriju, Njegovu posadu, kako ostavlja svoga Kralja i grabi neke profitabilnije prilike. Ali do takve prilike, vjerno će Ga pratiti. Do posljednjeg Kraha.

Ponoviće nam se. Ovo isto, samo malo drukčije.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *