Osvojena sloboda ili anarhija?

Riječ(i)Građana
Piše: Omer Šarkić | via Facebook

Pravna pouka:

Demokrate: Koalicija URA i DPS je sklopljena, ako Bečić bude smijenjen svi na proteste u srijedu

Kao profesor-doktor prava, specijalizovan za oblast ljudskih prava, sa posebnim osvrtom na dio prava o mirnim okupljanjima, izjavljujem sledeće:

  • Pravo na protest i mirno okupljanje je demokratsko pravo koje ne može biti uskraćeno, osim u za to posebnim okolnostima.
  • Svaki protest po zakonu mora biti prijavljen MUP-u najmanje pet dana prije njegovog održavanja, sa imenom organizatora. Kada je protest spontan i kada se on desi zbog vanrednih okolnosti, onda protest ne mora biti prijavljen.

Sad idem na konkretan primjer.

  • Ako se Bečiću izglasa nepovjerenje – a vjerovatno hoće, građani se odmah posle toga, naveče, eventualno sjutradan mogu okupiti na spontan i neprijavljen protest. Tako ne krše zakon, jer je povod bio iznenadan i protest se zato ne mora prijaviti.
  • Ako Demokrate i Bečić zakazuju danas protest za dva dana, onda to nije spontan, već unaprijed zakazan protest, kojim se krši zakonska procedura. Kršenje zakona je time veće što ono dolazi od aktuelnog predsjednika Skupštine, kao predsjednika najvećeg zakonodavnog tijela, koji će to ostati, valjda i dalje, do izbora novog.

Uz sve ovo, zanemario sam zakonsku zabranu okupljanja zbog epidemioloških mjera, ali njih više niko ne poštuje, tako da to uopšte ne uzimam u obzir.
Istina, u osvojenoj slobodi, u kojoj od stotine protesta poslednje godine skoro nijedan nije prijavljen po zakonu, kršenje istog od strane predsjednika Skupštine nikom nije iznenađenje. Meni jeste, jer se ne radi o nikakvoj “osvojenoj slobodi”, već anarhiji.

Profesor-doktor prava,
Omer Šarkić

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *