Foto: podgorica.me

„Rekonstrukcija“ trga

Report

Analiza: Fidelity consulting


Mora se priznati, dobar pokušaj bacanja konkursne prašine u oči. Svi elementi mega investicione drame su bili tu: međunarodni konkurs, višečlani žiri, pompezne konferencije za štampu, silne investicije, nekakvi milioni, bjesomučno ponavljanje riječi„rekonstrukcija“… Ipak, iz jedne gradonačelnikove rečenice smo razumjeli što se zapravo hoće uraditi: „Ideja je da potencijalnom investitoru ponudimo u vlasništvo trajno ili na duži period te sadržaje.”

Ljudi, nije fora u onoj velikoj ringli koja se nalazi po sred trga, niti u „ušima“ sveske na njegovim ivicama. Investiciona istina ovog posla krije se ispod površine trga u vidu 737 parking mjesta plus 4.500 kvadratnih metara retail prostora koji će neko, kako reče gradonačelnik, dobiti u TRAJNO vlasništvo na tzv „prime location“.

Digresija: kako neko može i da pomisli da prenese u TRAJNO vlasništvo površinu od 25.000 metara kvadratnih (garaže plus retail prostor imaju toliku površinu) u samom srcu Glavnog grada. Da li taj neko iz dubine duše voli Podgoricu i Crnu Goru?

Dakle, sasvim je jasan spin u vidu pompeznih najava „rekonstrukcije“ trga – ekipu zapravo ne zanima kako će trg izgledati spolja. Što se njih tiče, mogli su staviti i onu džezvu na sred trga ili vratiti čuvenu Kupačicu sa pokojom malom zelenom površinom. Ekipu zanima ono što se gradi ISPOD zemlje. Tu se krije čista lova koja, podsjetimo još jednom, perpetuira u beskonačno jer će je, kako veli gradonačelnik, dobiti u trajno vlasništvo.

MINI KONZERVATIVNA MATEMATIKA

Prodajni kvadrat retail poslovnog prostora na najjačoj lokaciji u samom centru grada u sivoj gradnji ne može biti ispod 1.500 eura/m2. Kad ovu cifru pomnožimo sa 4.500 m2, dobijamo da će novi vlasnik inkasirati najmanje 6,75 miliona eura od prodaje poslovnih prostora. Naravno, postoji i opcija rente, ali kratak je FB za tu analizu.

Prihodi od parkinga 737 garažnih mjesta po konzervativnoj stopi popunjenosti garaže od 20%, iznose godišnje 650.000 eura. Oduzmimo troškove plata i sve prateće troškove koji ukupno ne mogu preći 200.000 eura; dobijamo da investitoru ostaje najmanje
450.000 eura čiste godišnje zarade što će sa vremenom samo rasti. Podsjetimo: prihode od prakinga investitor ubira do kraja beskonačnosti vremena (haha, ovo je zapravo nemoguće ali slatko upada u priču), jer ima TRAJNO vlasništvo na objektom.

Sa troškovne strane, tvrdnja da će „rekonstrukcija“ koštati 12,5 miliona eura je prilično odokativna, jer se za potrebe ovako velikog projekta mora uraditi detaljan obračun troškova koji korespondiraju sa cijenama na crnogorskom a ne američkom tržištu. To makar znaju svi oni koji su zaboli ekser a kamoli radili na ovakvim projektima.

REZIME

Neko hoće da „rekonstruiše“ trg tako što će uzeti 25.000 kvadrata u vidu poslovnih prostora i garaža. Cijeloj priči treba dodati i činjenicu da će se Robna kuća, koja se nalazi na samom trgu, uskoro naći na dobošu. Možda ćemo tada zapravo shvatiti što znači riječ „rekonstrukcija“ trga.

P.S. dobro pogledajte render trga iz pobjedničkog rješenja i javite nam ako ste vidjeli nešto neobično. Evo i male pomoći: pogledajte desno po sredini i fokusirajte se na živopisne boje i egzotične životinje. Možda se na trgu otvara i zoo vrt na LSD-u ili tehno spidu, ko zna. Priznajte, nekako čudno piše riječ – REKONSTRUKCIJA.

Izvor: Facebook

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *