Održan protest u organizaciji Udruženja mladih sa hendikepom

Report
Na licu mjesta: Dragan Sošić

Danas je održan protest #freedomdrive u organizaciji Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore – AYDM.

Prošetali smo od Trga nezavisnosti do Rimskog trga. Pokušao sam da vidim kako je slabovidima, tako što sam hodao sa štapom. Meni je bilo nemoguće, zbog loših trotoara i brojnih prepreka. Staza namijenjena za hodanje slabovidim je jedini način. Ta staza postoji pored Skupštine i preko Blažovog mosta i prekida se kod stare zgrade vlade.

Poruke sa protesta su “Tražimo pravo na samoodređenje”.
Podržimo ih.


Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore organizovalo je protestnu šetnju, kao aktivnost u sklopu projekta “Samostalnošću do slobode” koji Udruženje sprovodi zajedno sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

Šetnja za slobodu, odnosno marš na teritoriji Glavnog grada prvenstveno ima za cilj da iskaže borbu za prava osoba sa invaliditetom.

Sa protesta je poručeno da se samostalan život osoba sa invaliditetom ne podržava, ne omogućava i ne promoviše u dovoljnoj mjeri od strane institucija te da, bez obzira na dugogodišnja zalaganja osoba sa invaliditetom, nemaju adekvatne rezultate u praksi.

Na jednom od transparenata stajao je natpis “jaki, ponosni, vidljivi”.

„Želimo da ukažemo koliko je značajan samostalni život za osobe sa invaliditetom, koje su prepreke sa kojima se susrijeću i što je potrebno da bi veći broj OSI na teritoriji Crne Gore bio samostalan. Vrlo je važno obezbjeđivanje adekvatnih usluga, prvenstveno uslugu personalne asistencije”, kazala je Anđela Miličić iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore.

Ona ističe da je jedan od problema i prilagođenost javnog prevoza osobama sa invaliditetom koji je adekvatan samo u Glavnom gradu.

Ideja o organizovanju protestne šetnje proistekla je od kolega iz Brisela – Evropske mreže za samostalni život, a partner Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore je Ministarstvo rada i socijalnog staranja koji regulisanje personalne asistencije, takođe, ističu kao najvažniju uslugu za samostalan život.

„Iako je ona Zakonom iz 2013. definisana kao pravo osoba sa invaliditetom još nemamo situaciju u praksi da nju Vlada finansira, dok sa druge strane ona obavezuje NVO kada apliciraju projektima da, ako žele da pružaju usluge personalne asistencije, moraju imati licencu koja je jako zahtijevna, zato što su propisani standardi koji se u stvari odnose na ustanovu”, kazala je Marina Vujačić iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Izvor: Pobjeda

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *