Nije sve tako crno

Umjetnost

Sjećanje na tekst druga Crnog
(Blažo Davidović o snijegu 11.1.2017.)

Pao je snijeg i to je znak da nije sve tako crno. Ali, ima da nagrdim prvog novinara koji upozori na globalno zatopljavanje. Probost ću ga ledenim šiljkom u prljavi pupak i vrisnuti: Đubre indoktrinirano, eto ti sad otopljavanje, otopio se dabogda!

Pukle mi vodovodne cijevi. Nemam vode. Nemam ni u zahodu vode. Serem isključivo vani. Biram kancelarije poreskih službi i partijska predstavništva. Ne možeš, na ovaj led, nikoga ni zvati. Taman misliš ode Božić k vragu, radi se i svi slobodni, kad ono uleti neka slava. Kad je riječ o slavama, svi su Srbi, inače su Crnogorci.
Trenutno nemam vode, žene, hrane, nade, nemam ni jointa, neki tip iz Zaječara prodao mi joint od kojeg su mi se odsjekle noge. U glavu ništa, sve normalno, ludo ko i prije. Samo sam ostao bez nogu. Jebemese, rekao sam u sebi, ionako se ne mičem.

I ako neki radnik vodovoda ili elektroprivrede ne slavi Svetog Ignjatija Bogonosca ili Svetog Vasilija Velikog, to još uvijek nije znak da se radi.

Jer, u Crnoj Gori na snazi je kontinuirani državni praznik : slavi se Država. Ko šta radi, Crnogorci slave Državu. Moćna je, jaka, prosperitetna, pravedna i poštena. Iz ljubavi prema Državi, oni ne rade. Dakle, ne radim ni ja, ne pišem jer mi se mrznu prsti, ko da drvetom lupam po tastaturi. Tješi me prijateljica iz Zagreba da je Picasso jednom zapalio sve svoje slike i namještaj da se ugrije. I Čehov se žalio da ne može pisati jer mu je hladno.

Zato ponekad čitam. Nema zemlje na svijetu gdje novine donose naslove sa nadimcima ili samo imenima. To je slučaj samo u Crnoj Gori. Brano, Mugi, Migi, Džigi, Vesko,Milo, Sveto, Medo, Peđa…
Nekoliko razloga je za to. Ovdje je sve tako malo da mediji i ne trebaju. Najjači mediji su sahrane. Tu se dogovaraju funkcije, hapšenja i državne nagrade. Međutim, važniji razlog je što novinari žele da nas naviknu na te face. Oslovljavanje samo sa imenom u medijima znači da je riječ o ljudskim likovima, o toplim dušama, đetićima iz komšiluka.

Kada kriminalce oslovljavaju sa skraćenim imenima, to je kao da vas pozivaju da se priključite.
Ukradite i vi, boli vas kurac.
Ali, rekoh, pao je snijeg.
I nije sve tako crno.
(Nije sve tako crno)

11.1.2017.
Blažo Davidović
(25.8.1961.-24.8.2017.)

Istaknuta slika © Vadim Cherenko/Getty Images

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *