Grafički roman Maus nakon zabrane postao bestseler

Civilizacija Umjetnost

Izvor: Comic Book Resources


Nakon što se pojavila informacija da je jedan školski odbor u američkoj državi Tenesi odlučio da zbog neprimjerenog sadržaja iz obavezne lektire ukloni čuveni grafički roman Arta Špigelmana, Maus je na Amazonu postao bestseler. Ovaj roman je izlazio kao serijal 1980–1991, a u njemu se opisuju događaji zasnovani na stvarnim iskustvima piščevog oca koji je preživio Holokaust. Špigelman, rođen 1948, materijal za Mausa prikupljao je intervjuišući svog oca, poljskog Jevreja, mnogo godina nakon II svjetskog rata. U cijenjenom romanu, pisac i crtač je Jevreje predstavio kao miševe, a Njemce kao mačke. Špigelman je za Maus 1992. godine primio Pulicerovu nagradu, što ovaj roman čini jedinim grafičkim romanom za koji je uručena ta prestižna nagrada.

Sam pisac je odluku školskog odbora iz Tenesija da uklone iz kurikuluma njegov roman prokomentarisao za CNBC. „Malo sam zabezeknut ovim. Vilica mi je ispala, ono kao – šta?”, rekao je Špigleman. Ovu odluku je takođe okarakterisao „orvelijanskom”.

Kako prenosi Gardijan, školski odbor škole u MekMin okrugu glasao je 10:0 u korist izbacivanja Mausa iz školskog programa, navodeći da je razlog za to što se u romanu koriste riječi poput „dođavola”, kao i da su prikazana gola ženska tijela. Školski odbor je navodno razmatrao i mogućnost cenzurisanja spornih djelova, ali se na kraju odlučio da u potpunosti ukloni knjigu. Nakon interesovanja novinara, članovi odbora su tvrdili da izbacivanje knjige uopšte nije motivisano činjenicom da ona govori o Holokaustu.

„Zašto obrazovni sistem promoviše ove stvari, ovo nije ni mudro ni zdravo… Ovo je užasno, brutalno i okrutno. To je kao kad gledate TV i odjednom iskoči neka psovka ili scena sa golotinjom, a film bi bio potpuno isti i bez toga. E pa, i ova knjiga bi bila ista bez toga. Da imam dijete u osmom razredu, ovo mu ne bi bilo dozvoljeno. Radije bih ga preselio u drugu školu, ili ga obrazovao kući, ovo je nedopustivo”, izjavio je jedan član školskog odbora.

Iako je školski odbor jednoglasno izbacio knjigu, postoje i oni koji su stali u njenu zaštitu. Jedan od obrazovnih inspektora izjavio je: „Bio sam profesor istorije, i mogu vam reći da ne postoji ništa lijepo u vezi sa Holokaustom i za mene je ovo sjajan način da se prikaže jedan užasan istorijski događaj. Gospodin Špigelman se zaista potrudio između ostalog i da opiše smrt svoje majke, a nas dijeli 80 godina od tih užasa. Može li se prigovoriti nekim riječima? Da, ali ko može da misli da mijenjajući riječi, ublažava značenje onoga što je prikazano, a na kraju tu su i autorska prava. Hoćemo li podsticati korištenje ovih riječi izvan književnosti i rječnika? Pa, dovoljno me dobro poznajete…”

Bez obzira na razloge zbog kojih je došlo do nje, odluka da se Maus ukloni iz lektire svakako je izazvala pažnju imajući u vidu rastući trend konzervativaca da pokušaju da zabrane određene knjige. Na sve to, odluka je donesena samo dan nakon Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta 27. januara.

Brojni pisci i novinari širom SAD i svijeta osudili su ovu odluku, a Maus se, 30 godina nakon svog konačnog izdanja, pojavio na Amazonovoj listi bestselera, što govori o tome da je odluka, makar na prvu loptu, bila kontraproduktivna.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *