Internacionalni teatarski festival koji se svake godine održava u Sarajevu

“Ana Karenjina” najbolja predstava na festivalu MESS

Umjetnost
Izvor: Al Jazeera Balkans

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg reditelja pripao je Oliveru Frljiću za predstavu “Braća Karamazovi”, u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih

Predstava Ana Karenjina, Dramski studio “Prazan prostor” i Kraljevsko pozorište “Zetski dom” iz Crne Gore, dobitnik je Grand Prixa – Zlatnog lovorovog vijenca za najbolju predstavu u cjelini na ovogodišnjem 62. izdanju Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

To je, kao i odluke o laureatima ovogodišnjeg MESS-a, na prigodnoj svečanosti u Narodnom pozorištu Sarajevo objavio žiri u sastavu – profesorica, književnica i urednica Andrea Lešić-Tomas iz Bosne i Hercegovine, teatarski i filmski reditelj Fator Beriša iz Kosova te umjetnički direktor, teatarski reditelj i dramaturg Đakomo Pedini iz Italije.

Istovremeno, Zlatni lovorov vijenac za najboljeg/u reditelja/icu, pripao je Oliveru Frljiću za diptih predstava Braća Karamazovi, u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih.

Aleksandar Gavranić, Tatjana Šojić i Giorgos Katsis najbolji glumci

Dobitnici Zlatnog lovorovog vijenca za najbolje glumačko ostvarenje su: Aleksandar Gavranić za predstavu Ana Karenjina, Tatjana Šojić za ulogu Mile u predstavi Ljubičasto, Kamernog teatra 55, te Jorgos Kacis za ulogu u predstavi Republika baklava, Athens & Epidauros Festivala.

Nagrada “Rejhan Demirdžić” za najboljeg/u mladog/u glumca/glumicu pripala je Pavlu Preleviću i Sanji Vujisić za uloge u predstavi Ana Karenjina.

Specijalno priznanje žirija za dizajn svjetla i scenografiju dobila je predstava Amore, Emilia Romagna Teatra, Compagnia Pippo Delbono iz Italije.

Budući da je tokom Festivala MESS održan i Mali MESS, o nagradi za najbolju predstavu u tom segmentu odlučila su djeca i ovogodišnja pobjednica je predstava Bajka za van: Crvenkapica, vuk i baka.

Najviše priznanje dobila Milka Podrug Kokotović

Osim nagrada žirija i Direkcije festivala MESS, na svečanoj ceremoniji su objavljeni i dobitnici nagrada koje dodjeljuju medijski pokrovitelji festivala.

Tako je nagrada Oslobođenja – Zlatna maska za najbolju predstavu – dodijeljena predstavi Ana Karenjina.

Nagradu magazina Dani – Hrabri Novi Svijet – osvojila je predstava Ljubičasto u režiji Selme Spahić (Kamerni teatar 55), a nagrada Radija Sarajevo – Sound of MESS – pripala je Iliji Gajeviću za muziku i zvuk u predstavi Ana Karenjina.

Nagradu “Marko Kovačević” za kritičke prikaze ovogodišnjih produkcija Festivala MESS osvojila je Stela Mišković, članica tima kritike.

Dobitnica ovogodišnjeg Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra, najvišeg priznanja Direkcije Internacionalnog teatarskog festivala MESS je Milka Podrug Kokotović, prvakinja dubrovačkog Kazališta “Marin Držić”.

Povratak izvornoj formi

Sudionike prigodne svečanosti pozdravio je direktor MESS-a Nihad Kreševljaković izražavajući zadovoljstvo što je ovogodišnje festivalsko izdanje označilo i povratak izvornoj formi nakon pandemije.

“Iza nas su dani u kojima smo uživali u 14 sjajnih predstava i imali priliku vratiti se u ono vrijeme kakvo to publika MESS-a očekuje”, kazao je Kreševljaković, izražavajući zahvalnost publici i svim ljudima angažovanim na realizaciji Festivala, odnosno svima koji su doprinijeli njegovoj uspješnoj finalizaciji.

U osvrtu na program 62. izdanja festivala, predsjednik Umjetničkog savjeta MESS-a Dino Mustafić je istakao kako se namjera organizatora, zapravo, ogleda u misiji ovog festivala, „a što je naišlo da dobru recepciju kod publike i teatarskih kritičara, kao i kulturne javnosti uopšte”.

„U tom programu kretali smo se između onoga što je, naprimjer, autorsko propitivanje klasike na rediteljski snažan interpretativni način s diptihom Braća Karamazovi, reditelja Olivera Frljića. Drago mi je da smo kao festival prvi u regionu ovu iznimno važnu produkciju doveli na festival”, kazao je Mustafić.

Predstave iz 12 država

Istovremeno, podsjetio je kako su čak tri naslova ovogodišnje selekcije došli od BiH pisaca, koji su se bavili propitivanjem neposredne prošlosti, veoma traumatičnom tematikom, uključujući pitanja identiteta, porijekla, ratova, sukoba, nesporazuma…

Mustafić nadalje navodi kako je Festival MESS pokazao zanimanje za nove tendencije u teatru i načine na koji autori odgovaraju na neke nove izazove i nove tehnologije, te da je ovaj festival sačuvao i konekciju s regionalnom recentnom produkcijom, kao i sa evropskim standardnim mainstreamom, odnosno svim onim što je istraživačko, eksperimentalno i alternativno.

U proteklih deset dana Festival MESS je ugostio produkcije iz Njemačke, Mađarske, Italije, Švajcarske, Grčke, Kipra, Japana, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, kao i Bosne i Hercegovine.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *