CGO: Vlada postavila novi rekord u dodjeli počasnih državljanstava

Dopis

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuje na nastavak loše prakse dodjele tzv. počasnih državljanstava čiji broj u mandatu ove Vlade ruši sve prethodne rekorde

Naime, kako navode, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je donijelo 273 rješenja u 2021. i jedno u 2020. godini. Tako je Vlada za 13 mjeseci rada više nego uduplala ono što je bio rekord prethodne Vlade, koja je za 11 mjeseci 2020. godine dodijelila 115 državljanstava.

Iz CGO-a kažu da su se obratili MUP-u tražeći pristup informacijama koje se odnose na broj dodijeljenih počasnih državljanstava za period od 7. decembra 2020. do 1. januar 2022. godine.

„Za nepunih 13 mjeseci, dodijeljena su čak 274 državljanstva. Osim za 10 za koje ne postoje podaci o predlogu, svi predlozi za dodjelu državljanstva MUP-u su dostavljeni od strane predsjednika Vlade Crne Gore, Zdravka Krivokapića.”

”Dominantan broj dodijeljenih državljanstava je po Programu ekonomskog državljanstva, a zatim se kao razlozi navode sportski, naučni, ili neki drugi interes države, uz napomenu da ima i onih rješenja koja ne sadrže osnov dodjele državljanstva”, navode oni.

CGO podsjeća da je od početka primjene Zakona o državljanstvu, odnosno od 2008. do kraja 2020. godine dodijeljeno ukupno 390. Sa novim podacima, do 1. januara 2022. godine, taj broj je dostigao cifru od 664 počasna državljanstva.

„Od 274 državljanstva, najveći broj je dodijeljen licima iz Rusije, i to 170, odnosno 62.05%, zatim Kine 19 (6.81%), Libana 14 (5.11%), Ukrajine 12 (4.38%) i Kazahstana 9 (3.28%). Od država regiona, državljanstva su dodijeljena licima iz Srbije (6) i Bosne i Hercegovine (2)”, podsjećaju iz ove NVO.

„Podsjećanja radi, Zakonom o državljanstvu predviđena je mogućnost da lice čiji je prijem od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski ili neki drugi interes Crne Gore, izuzetno može steči državljanstvo prijemom ukoliko ne ispunjava redovne uslove iz Zakona, a na osnovu prijedloga predsjednika države, Skupštine ili Vlade i rješenja organa nadležnog za unutrašnje poslove, u ovom slučaju MUP-a”, zaključuju iz CGO.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *