Riječ, slika, neprijatelj vol.2 ‒ Orthodox edition

In medias res
Piše: Zastupnik Karampane

Opštinsko-identitetska izložba se iz hercegnovskih hala preselila ispred kotorske crkve; ovoga puta organizatori se ne pitaju ko nije Srbin, već ko je skrnavio hramove.
Ako pažljivo ispratite kustosa kroz ovu kratku recenziju, moći ćete da uočite obrazac stvaralaštva novog umjetničkog pravca koji uspješno kombinuje motive sabornog pravoslavlja i nešto manje sabornog Hezbolaha.
Incident iz Kotora, to jest medijsko-politička rokačina koja je uslijedila, samo je pojačao sumnje da je u Crnoj Gori na djelu pravoslavna strahovlada.

Slika 1.

Dva dana unazad javnost je informisana o incidentu koji se zbio u noći prije, u kojem je, kako se navodi, došlo do neke vrste napada na crkvu Sv Nikola u starom gradu u Kotoru, kroz uriniranje na istu, viku, psovke i gađanje stana paroha i njegove supruge od strane nekolicine momaka, a jedan od vinovnika tog događaja je i mladi vaterpolista VK Primorac i odbornik DPS-a u lokalnom parlamentu, o čemu smo takođe bili upoznati kroz prve medijske natpise.

Kao i, pretpostavljam, svi građani Kotora bio sam zgrožen događajem, onakvim kako je isti opisan u medijima. Prvo što sam pomislio jeste kako DPS Lomitski Jugend zaista nema granica u primitivizmu, te kako je smiješno i paradigmatično to što se među najagresivnijim članovima tog karikaturalnog pokreta redom nalaze bivši srpski radikali, ili pak djeca istih. Ipak, pomislih, poštujmo prezumpciju nevinosti i pustimo oslobođene institucije da odrade posao.

Slika 2.

Ubrzo nakon izvještaja u ND Vijesti, uslijedile su reakcije naviših lokalnih i državnih zvaničnika. Osuda i poziv nadležnima na efikasno postupanje, bili su opravdani i očekivani.

Međutim, senzacionalističke reakcije, poput nezabilježeni incident, napad na sakralni objekat, pravoslavlje, suživot, davanje lične note cijelom događaju…premijer Krivokapić je otišao najdalje, kvalifikujući ovaj događaj kao sastavni dio politike antipravoslavne histerije
Jasno je da se dala politički iskoristiti situacija s obzirom na činjenicu da je na mjestu događaja bio i odbornik DPS-a, ali reakcije poput gorenavedenih, sasvim u službi partijskog profita, više priliče nekom prosječnom partijskom aktivisti, a takvih makar ne fali…
Nego dobro, novi vlastodršci su nas za kratko vrijeme naučili da u javnom djelovanju i nastupima teško razaznaju razliku između državnog, partijskog, privatnog, religijskog…

Slika 3.

Poseban fenomen vezan za ovaj događaj predstavlja akcija srpskih medija, koji se po običaju primarno bave društveno-političkom situacijom u Crnoj Gori i ostalim djelovima Srpskog Sveta, dok događaji iz njihove domovine gravitiraju ka rubrici Lepršavi Svet.
Više nego očekivano, Vučićevi su tabloidi iskoristili informacije iz crnogorskih medija da ovaj događaj uzdignu na intergalaktički nivo.
Ono što je donekle iznenadilo, mediji tzv Druge Srbije, kontrolisani od strane demokratske opozicije, su nizom tekstova i priloga tretirali ovaj događaj, takođe poput ovih prvih pridavajući mu natprosječnu važnost.
Ono što je najproblematičnije u svemu, u tim prilozima lično je targetiran mladi DPS vaterpolista, bivši igrač beogradskih klubova i stanovnik glavnog grada Srbije, čime mu je, možda i trajno, nacrtana meta na čelo.
Ljuti i zabrinuti za bezbjednost svoje crkvene imovine, na društvenim su mrežama komentatori iz Srbije psovali, kleli, ali i dijelili fotografiju i adresu mladog DPS vaterpoliste, te dogovarali prigodan doček prilikom njegovog sledećeg dolaska u Beograd.

Slika 4.

Upravo o piŠanjima srpskih medija, crtanju mete na čelo mladom DPS vaterpolisti, kakve sve posljedice to može imati na njega, srpsko-crnogorske međuljudske odnose, te na predstojeću turističku sezonu, kroz jedan vrlo korektan i objektivan tekst bavila se Facebook stranica ‘Dnevna doza fjakavog novljanina.’
Ono što je simptomatično, i što je između ostalog opredjelilo autora da ovaj tekst ne naslovi sa npr. “Lomitska ludovanja”, već da ode u drugom smjeru, jeste činjenica da je upravo taj Facebook osvrt, a koji ne korelira sa agendom novih vlasti, ‘fjakavog novljanina’ od danas nedostupan, to jeste obrisan.
Iz kojih razloga, možemo samo da pretpostavljamo.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *